Achtergrond
Veiligheid en rechtsorde
Nederland en Indonesië zijn strategische partners met een gedeeld verleden. Door hun vergelijkbare juridische systemen wordt de toegevoegde waarde van de juridische samenwerking tussen Nederland en Indonesië sterk erkend. Het rechtsstaatprogramma bestaat uit een combinatie van steun aan lokale ngo's, onderzoek en lobby voor juridische hervorming, capaciteitsopbouw en peer-to-peer samenwerking tussen Nederlandse en Indonesische juridische instellingen. Door relaties die gedurende vele jaren zijn opgebouwd, kan zeer effectief advies worden gegeven over juridische hervorming en juridisch onderwijs. Ook al lijken de individuele stappen die worden gezet soms klein, samen kunnen ze uiteindelijk leiden tot fundamentele veranderingen in het rechtssysteem. Nauwe samenwerking met lokale autoriteiten en gemeenschapsleiders blijkt de sleutel tot succes voor de meeste programma's.
Water
Dankzij onder meer de steun van Simavi (SHAW en SEHATI) en SNV (STBM Lampung) hebben sinds 2012 bijna 1,67 miljoen mensen op Sumatra en in Oost-Indonesië duurzaam toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen. Nauwe samenwerking met en capaciteitsopbouw van lokale overheden en niet-overheidspartners bleek een krachtige en effectieve aanpak om de planning, budgettering en uitvoering van nationale sanitatieprogramma's te verbeteren. In de tweede fase van het National Capital Integrated Coastal Development (NCICD2) project is goede vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een nieuwe Integrated Flood Safety Plan (IFSP) om het risico op overstromingen in Jakarta te verminderen. Het huidige plan komt tegemoet aan eerder geuite milieu- en maatschappelijke zorgen en biedt technische oplossingen en versnellingsstrategieën voor veiligheidsmaatregelen voor drinkwatervoorziening, sanitaire voorzieningen, vermindering van bodemdaling en tegen overstromingen. Tot dusver is slechts in heel beperkte mate vooruitgang geboekt bij het nemen van concrete investeringsbesluiten, met name als gevolg van de provinciale en nationale verkiezingen.
Blik op de toekomst
Veiligheid en rechtsorde
In 2019 was het rechtsstaatprogramma in zijn laatste jaar, hoewel er nog enkele jaren een overgangsfaciliteit zal blijven bestaan. Deze overgangsfaciliteit richt zich op een aantal lang termijn relaties tussen de Nederlandse en Indonesische juridische instellingen, die hun strategische betrokkenheid bij bepaalde belangrijke hervormingsprocessen zullen voortzetten. Dit omvat onder andere de samenwerking tussen de Nederlandse Hoge Raad en het Indonesische hooggerechtshof, en de samenwerking tussen de Nederlandse en Indonesische ombudsman.
Water
Het SNV Lampung-programma eindigde eind 2017. Aangezien de activiteiten van Simavi (met het nieuwe SEHATI-programma) en de tweede fase van het USDP tegen eind 2020 zullen worden beëindigd, zullen deze programma's zich in hun exit strategieën blijven richten op consolidatie en de duurzaamheid van de behaalde resultaten en de door de project geïntroduceerde aanpak.
Wat betreft de technische bijstand van Nederland aan de kustveiligheid van Jakarta (via de tweede fase van het National Capital Integrated Coastal Development Programme - NCICD2), die ook eind 2020 wordt afgesloten, zal de Nederlandse TA-inbreng de komende tijd ook steeds meer gericht zijn op kennismanagement en institutionele/capaciteitsontwikkeling.
Het Corona virus zal naar verwachting een forse impact hebben. De mate waarin deze crisis gevolgen zal hebben voor lopende en geplande ontwikkelingsactiviteiten is momenteel nog niet duidelijk.