Inleiding
In 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk van Soedan en kwam er een einde aan de langstlopende burgeroorlog in Afrika. Twee jaar later brak er echter een gewelddadig conflict uit in Zuid-Soedan na politieke onenigheid tussen de president en zijn plaatsvervanger. De burgeroorlog leidde tot de dood van bijna 400.000 mensen tussen 2013 en 2018. In september 2018 werd een gerevitaliseerd vredesakkoord ondertekend, maar sindsdien hebben de partijen twee termijnen gemist om een regering van nationale eenheid te vormen.
Het huidige staakt-het-vuren biedt hoop en kansen, maar de armoede en humanitaire behoeften blijven hoog. Van de naar schatting 11 miljoen Zuid-Soedanezen hebben meer dan 7 miljoen mensen noodhulp nodig. De burgeroorlog heeft geleid tot meer dan twee miljoen vluchtelingen in de regio en twee miljoen ontheemden in het land.
Nederland heeft zijn inspraak altijd gebruikt om de bevolking van Zuid-Soedan te steunen. Zo heeft Nederland tijdens zijn lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad bijgedragen aan resoluties die zowel politieke als sociaaleconomische uitdagingen in Zuid-Soedan aan de orde stelden. De ontwikkelingen in Zuid-Soedan en de kwestie van gendergerelateerd geweld staan nog steeds op de agenda van de Veiligheidsraad.
De Nederlandse inzet werd getoond door middel van haar ontwikkelingsprogramma's op het gebied van veiligheid, vredesopbouw, rechtsstaat, toegang tot schoon water, voedsel- en voedingszekerheid, humanitaire hulp en klimaatadaptatie. De Nederlandse activiteiten met betrekking tot schokbestendigheid richten zich op lokale initiatieven in regio's waar sprake is van een redelijke en houdbare mate van stabiliteit; de zogenaamde 'hubs of stability'.