Inleiding
Oorlog en instabiliteit in combinatie met klimaatverandering en economische crises leiden ertoe dat steeds meer mensen afhankelijk zijn van humanitaire hulp. De toename van noden en complexiteit van humanitaire crises vraagt om een flexibel en krachtig systeem dat op een effectieve manier kan reageren.
Voor het bieden van levensreddende hulp werkt Nederland samen met VN-organisaties, het Rode Kruis, het START Fonds en de Dutch Relief Alliance. Hierbij is specifieke aandacht voor kwetsbare groepen, zoals vrouwen, kinderen en mensen met een handicap of geestelijke gezondheidsproblemen. Ook is er aandacht voor het feit dat noodhulp alomvattend is. Hulp gaat over meer dan voedsel, medische zorg en onderdak. Psychosociale hulp en geestelijke gezondheidszorg, onderwijs en seksuele en reproductieve gezondheid en reproductieve rechten zijn evengoed van belang. Daarnaast zet Nederland zijn politieke invloed in om op te komen voor de belangen van mensen in nood en ervoor te zorgen dat humanitaire organisaties ongehinderd hun werk kunnen doen.
Het huidige klimaat waarin humanitaire organisaties opereren – gekenmerkt door toenemende noden en complexiteit – vereist verbetering van de efficiëntie en effectiviteit van hulp. Nederland investeert daarom in:
versterking van de capaciteit van nationale en lokale organisaties voor het bieden van noodhulp;
innovatie van de humanitaire respons;
verbetering van coördinatie, transparantie en leiderschap binnen het systeem.