Inleiding
In grote delen van de wereld neemt armoede af, gaan meer kinderen naar school en verbeteren hygiëne en gezondheid. Tegelijkertijd staan mensenrechten en democratische processen in veel landen onder druk. De kloof tussen arm en rijk wordt groter en kritische stemmen wordt het zwijgen opgelegd. Landen passen bijvoorbeeld strenge wetgeving toe die het journalisten en mensenrechtenverdedigers moeilijk maakt kritiek te uiten op overheid of bedrijven. Versterking van het maatschappelijk middenveld draagt bij aan een open samenleving en een sterke democratie en rechtsstaat.
Nederland steunt maatschappelijke organisaties om op te komen voor gelijkheid, mensenrechten en democratische processen. Specifieke aandacht gaat uit naar vrouwenrechten en gendergelijkheid. Maatschappelijke organisaties zoals mensenrechten-, vakbonds- en milieuorganisaties zijn cruciaal om mensen te informeren en te pleiten voor rechten en zorgen van burgers. Ook functioneren zij als bruggenbouwers tussen structureel uitgesloten of gediscrimineerde groepen, bedrijven en autoriteiten. Zij spreken overheden, bedrijven en gemeenschappen aan op hun verantwoordelijkheid wetten uit te voeren, rechten te respecteren en gehoor te geven aan internationaal vastgelegde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs).
Maatschappelijke organisaties zijn daarmee belangrijke partners in de uitvoering van Nederlands beleid. Onder dit thema staan de behaalde resultaten van het beleidskader Samenspraak en tegenspraak centraal. Samenspraak en Tegenspraak is gericht op het versterken van de onafhankelijke rol en bijdrage van het maatschappelijk middenveld ten behoeve van een meer duurzame en inclusieve samenleving.