Haki Yetu Jukumu Letu (CREAW)
Het voorkomen van geweld tegen vrouwen
Gender Based Violence (GBV) is een van de meest wijdverspreide en maatschappelijk getolereerde vormen van mensenrechtenschendingen, dwarsdoorsnijdend met nationaliteit, ras, klasse, etniciteit en religie. Het is tegenwoordig een belangrijke bron van ongelijkheid in Kenia en heeft een diepgaande sociale en economische impact op gezinnen en gemeenschappen. Kenia heeft een krachtig beleid en wetten die gericht zijn op het voorkomen van en reageren op GBV. Ook ondertekende Kenia internationale en regionale mensenrechtenkaders gericht op het voorkomen van en reageren op GBV. Door het internationale beleid op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid draagt Nederland bij aan het bereiken van de doelstelling voor duurzame ontwikkeling (SDG 5) op het gebied van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes in het bijzonder. In 2018 - 2019 werkte Nederland aan vrouwenrechten en gendergelijkheid via het Accountability Fund. Het Accountablity Fund ondersteunde het Centre for Rights Education and Awareness (CREAW) en United Disabled Persons of Kenya (UDPK). Daarbij ging de aandacht vooral uit naar het voorkomen en elimineren van geweld tegen vrouwen en meisjes en het verbeteren van de economische omstandigheden voor vrouwen.
In de districten Kilifi en Meru is meer gendersensitiviteit, reactievermogen en coördinatie van GBV-diensten van de overheid. Meru County nam een beleid op districtsniveau aan inzake seksueel en gendergerelateerd geweld. Kilifi ontwikkelde een soortgelijk beleid dat nog in behandeling is bij de provinciale vergadering. Er zijn nu genderafdelingen opgericht, waarbij de graafschappen een multisectoraal operationeel kader voor de coördinatie, preventie en bestrijding van gendergerelateerd geweld hebben aangenomen. In totaal zijn 226 vrouwen en organisaties getraind in beleidsbeïnvloeding en het bijhouden van de begroting. De door vrouwen geleide groepen en gemeenschapsorganisaties speelden een belangrijke rol bij het aanvoeren van de gendermainstreaming van de county en het bevorderen van sociaal-economische empowerment.
De versterking van de capaciteit van het gerechtelijk apparaat en het bureau van het Openbaar Ministerie verbeterde de toegang tot de rechter en de rechtbanken die recht spreken in zaken van seksueel geweld. Dergelijke zaken worden nu sneller afgehandeld, het aantal schorsingen is verminderd en de processen tussen de openbare aanklagers en de opsporingsambtenaren met betrekking tot de bewijsvoering en het betrekken van getuigen worden beter gecoördineerd. Interventies in de onderwijssector zorgden voor capaciteitsversterking van 121 schoolbestuurders in gerichte scholen in de districten Meru en Kilifi om vertrouwelijke meldingsmechanismen op te zetten die veilig en gemakkelijk toegankelijk zijn. Dit stelt de leerkrachten in staat om misbruik te melden.
Vrouwen die gebruik maken van de mogelijkheden om economische invloed uit te oefenen
Amplifying Voices Of Women With Disabilities and United Disabled Persons of Kenya (UDPK) heeft de capaciteit van 22 bestaande gehandicaptenorganisaties, de Disabled Persons Organisations (DPO’s), verbeterd door versterking van hun organisatorische capaciteit. Hierdoor bereikten ze 1.842 vrouwen met een handicap. Nederland steunde ook de bevordering van bedrijfsontwikkeling en economische empowerment van vrouwen en mensen met een handicap, door middel van het verstrekken van fondsen voor micro-besparende ondernemingen, waarbij 20 subsidies werden verstrekt aan 20 vrouwen gehandicaptenorganisaties. De toegewezen fondsen zijn gericht op sociale en economische empowerment van vrouwen in de provincies van de women’s accountability groups.
Door vrouwen geleide groepen organiseren zich om verantwoording af te dwingen
Dit project richtte zich op het versterken van een beweging, bestaande uit door vrouwen geleide groepen. Zij dragen bij aan het bevorderen van de agenda voor sociale transformatie, alsmede het voorkomen van, het verzachten van en het reageren op geweld tegen vrouwen en meisjes (Violence Against Women & Girls). Het doel was het verbeteren van de bescherming van vrouwen en meisjes in de districten Kilifi en Meru en van hun vermogen om hun rechten op leven, gezondheid, waardigheid, non-discriminatie en onderwijs uit te oefenen, zoals vastgelegd in de grondwet van Kenia in 2010.
Dorothy Mwanyika, een activiste in Kilifi, reflecteert op de training van het Haki Yetu Jukumu Letu-project over Gender Based Violence (GBV), wetten en sociale verantwoordelijkheid. Ze vertelt hoe de training heeft geholpen om andere vrouwen te mobiliseren en de gemeenschap te leren actie te ondernemen, GBV aan te pakken en de integratie van vrouwen in alle aspecten van het leven en ontwikkeling te omarmen.
Lees meer over de projecten op de CREAW-website.