Inleiding
Rwanda kende ook in 2018/2019 een gestage economische groei, hoewel het land kampte met uitdagingen als gevolg van overstromingen en droogte. Rwanda bleef goed presteren op het gebied van gendergelijkheid; vrouwen en mannen genieten gelijke sociaaleconomische en politieke rechten. De volgende uitdagingen bestaan echter nog steeds:
De armoede is de laatste jaren niet significant verminderd
Aanhoudende ondervoeding bij kinderen
Grote inkomensongelijkheid
Beperkte toegang tot recht en slecht begrip van de rechten
Beperkte vrijheid van meningsuiting en geen ruimte voor politieke oppositie
Het bilaterale programma van Nederland en Rwanda richt zich op belangrijke interventies die bijdragen aan de economische ontwikkeling. Tegelijkertijd draagt het bij aan de economische ontwikkeling door:
Het waarborgen van een grotere voedsel- en voedingszekerheid met het oog op de risico's van klimaatverandering
Vroege ontwikkeling van kinderen
Overgang van hulp naar handel
Toegang tot kwaliteitsrechtspraak voor iedereen
Meer democratische ruimte voor de burgers
Sinds het besluit om de bilaterale ontwikkelingssamenwerking met Rwanda af te bouwen, staat de economische diplomatie voor duurzame handel en investeringen steeds centraler in de Nederlandse betrokkenheid bij Rwanda.
Resultaten 2019
In 2018/2019 begon Nederland met de geleidelijke afschaffing van de bilaterale ontwikkelingssamenwerking. Dit is in overeenstemming met het besluit van de minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking om de bilaterale betrekkingen met Rwanda te verschuiven van hulp naar handel. Nederland paste het samenwerkingsprogramma aan om de duurzaamheid na de uitfasering te maximaliseren. Desalniettemin was het bilaterale programma in 2019 omvangrijk.
Door middel van een multi-sectoraal programma bleef Nederland Rwanda ondersteunen in de strijd tegen ondervoeding. Tegelijkertijd breidde het de mogelijkheden uit voor kleine boeren om hun inkomen uit de tuinbouw te verhogen.
Het programma voor integraal waterbeheer heeft de capaciteit van de Rwandese regering verder uitgebouwd om het water te beheren en zich voor te bereiden op een toekomst waarin de vraag naar water sterk zal toenemen.
Op het gebied van de veiligheid en rechtsorde zijn belangrijke resultaten geboekt wat betreft toegang tot recht via een juridische hulplijn. Veel groepen bestaande uit zowel overlevenden als daders van genocide werkten aan verzoening door middel van gemeenschapssociotherapie.
Nu de bilaterale ontwikkelingssamenwerking geleidelijk wordt afgebouwd, neemt de verantwoordelijkheid van de lokale actoren (met name de regering van Rwanda) voor het overnemen van de interventies toe. Omdat de capaciteit van de lokale actoren soms beperkt is, wordt zorgvuldig aandacht besteed aan de capaciteitsversterking en de begeleiding van de counterparts van de Nederlandse ambassade.