Inleiding
Ondanks de indrukwekkende vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt, blijven er uitdagingen bestaan om toegang te krijgen tot inclusief en kwalitatief goed onderwijs. Zo'n 263 miljoen kinderen gaan niet naar het basis- of voortgezet onderwijs. Er bestaat ook toenemende bezorgdheid dat kinderen en jongeren, zelfs als ze naar school gaan, zeer weinig leren of vaardigheden verwerven die niet aansluiten bij de eisen van de arbeidsmarkt. Er bestaan nog steeds ongelijkheden in het onderwijs, die vooral worden gekenmerkt door armoede, geslacht, handicap, locatie en de status van migrant of vluchteling. Bovendien hebben jongeren steeds vaker geen werk en geen toekomstperspectief.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, linked Nederland met zijn 6 beleidsdoelstellingen, zich aan de visie van de SDG4:
1. Verbetering van de universele toegang tot basis- en voortgezet onderwijs.
2. Verbetering van de leerresultaten op het gebied van rekenen, lezen en andere relevante vaardigheden.
3. Verbetering van de onderwijskansen in door conflicten getroffen landen en in noodsituaties.
4. Investeren in de ontwikkeling van vaardigheden voor jongeren met het oog op empowerment en meer mogelijkheden voor economische en burgerparticipatie.
5. Verbetering van de kansengelijkheid en de inclusie in het onderwijs.
6. Verbetering van de individuele en institutionele kennis en capaciteitsontwikkeling in het hoger onderwijs.
Nederland probeert deze doelstellingen te bereiken door middel van diplomatie en investeringen in wereldwijde fondsen en bilaterale programma's. Bij al haar activiteiten streeft Nederland naar nauwe samenwerking met een brede groep van actoren.