Achtergrond
De resultaten voor de drie belangrijke resultaatgebieden voor water, namelijk veilig drinkwater, goede sanitatie en verbeterd waterbeheer, liggen op schema. Voor drinkwater en sanitatie is er een harde belofte: in de beleidsnota Investeren in perspectief committeert het kabinet zich om 30 miljoen mensen in de periode tot 2030 van schoon drinkwater te voorzien en 50 miljoen mensen toegang te geven tot sanitaire voorzieningen. Met de huidige voortgang is dit doel binnen bereik.
Voor verbeterd waterbeheer is een streefwaarde vastgesteld van 3 miljoen mensen per jaar. Programma’s met betrekking tot verbeterd waterbeheer kennen echter ook een grote fluctuatie in aantallen bereikte mensen. Aflopende programma’s of programma’s in opbouw zijn van grote invloed op het totaal aantal bereikte mensen.
Blik op de toekomst
Het opbouwen en versterken van instituties in de watersector is van groot belang voor duurzame resultaten in de toekomst. Het doel is om de dienstverlening binnen de hele waterketen, lokaal en nationaal, te versterken. Leveren waterputten over tien jaar nog water en functioneren toiletten en rioleringen dan nog? Speciale aandacht gaat hierbij uit naar het betrekken van alle belanghebbenden bij besluitvormingsprocessen, het bieden van kansen aan vrouwen en meisjes, aanpassing aan klimaatverandering en duurzame lokale financiering. In het geval van concurrerende claims op schaarse watervoorraden vanuit de verschillende sectoren (landbouw, energie, huishoudens en de natuur) wordt een landschapsbenadering toegepast. De landschapsbenadering is een systeem-aanpak, waarbij producenten, de lokale gemeenschap, het bedrijfsleven en de overheid gezamenlijk definiëren wat duurzame productie is en hoe dit bijdraagt aan een duurzaam landschap, nu en in de toekomst.
Nederland bouwt bestaande waterprogramma’s in Benin, Ghana, Indonesië en Rwanda af. In de komende periode zal Nederland nieuwe waterprogramma’s ontwikkelen en opstarten in de regio’s Sahel, Hoorn van Afrika en Midden-Oosten en Noord-Afrika. Belangrijke partners hierbij zijn UNICEF, Aqua for All, IHE Delft, FAO en de Wereldbank. Ook wordt samenwerking gezocht met andere landen, zoals Luxemburg, die veel ervaring hebben in de nieuwe focusregio’s.
Voor de drie belangrijke resultaatgebieden van water worden geen grote wijzigingen in aanpak voorzien. Mits de huidige inzet op hetzelfde niveau wordt voortgezet, zijn de doelstellingen binnen bereik.